Kachels en haarden zijn helemaal terug van weggeweest. Een sfeerhaard wordt steeds populairder, en terecht. Het zijn echte blikvangers in huis. De aanblik van een brandend haardvuur geeft uw interieur een gezellige en warme uitstraling. Als u geen echt hout wilt gebruiken maar toch wilt genieten van het effect van een haardvuur dan is een waterdamphaard een goede optie.

Hoe werkt een waterdamphaard
Waterdamphaarden zijn elektrische sfeerhaarden die de illusie geven van een echt vuur. Een geweldig alternatief voor als u liever geen echt hout wilt gebruiken. De waterdamp creëert een fijne mist waardoor er op bijzondere wijze vuur ontstaat. Dankzij het 3D effect kunt u het vuur van verschillende kanten bekijken. U kunt ervoor kiezen om een schouw of haard om de sfeerhaard heen te bouwen, dit geeft een mooie klassieke uitstraling waar veel mensen van houden. Voor een nog realistischer effect wordt de glasplaat vaak weggelaten, dit zien we vaak terug binnen een modern en strak interieur. Met de thermostaat kunt u de temperatuur regelen. Zo bepaalt u zelf hoeveel warmte de haard afgeeft.

Als alternatief voor een room divider
We zien ze terug in vele interieurs de bekende room dividers. Maar waarom zou u kiezen voor een standaard oplossing zoals een of meer boekenkasten naast elkaar. Dit geeft vaak een rommelig effect en sluit de ruimte juist af. Wanneer uw woonkamer een grote open ruimte is, kunt u meer gezelligheid creëren door de waterdamphaard te gebruiken als doorkijkhaard. De constructie leent zich hier uitstekend voor en hierdoor verbindt u de verschillende ruimtes met elkaar. Juist omdat u van alle kanten het vuur kunt bekijken, is het plaatsen van meerdere haarden overbodig. Maar toch geniet u vanuit verschillende ruimtes van de sfeer en warmte van de waterdamphaard.

De verschillende opties
Naast de variant als doorkijkhaard kunt u natuurlijk ook kiezen voor een meer traditioneel model. De haard wordt dan voorzien van een ombouw of schouw. Het voordeel hiervan is dat u een schouw kunt laten ontwerpen naar uw eigen smaak. Zo bepaalt u de sfeer van de haard helemaal zelf en past het perfect binnen uw eigen woonwensen. Als een doorkijkhaard of schouw niet past binnen uw interieur, dan kunt u er ook voor kiezen de haard aan de muur te bevestigen. Dit zorgt voor een unieke uitstraling en sfeer. Omdat waterdamphaarden voornamelijk worden geplaatst als sfeermaker, worden zij ook wel sierhaarden genoemd.